Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Pastry

Eclairs

Eclairs,, apa bezanya dengan cream puffs / profiterole ? sebenarnya hanya perbezaan dari segi bentukknya,, cream puffs / profiterole biasanya berbentuk bulat dan eclairs pula berbentuk panjang dan lonjong,, haa macam coklat eclairs tuu..

Kedua-duanya dari adunan choux pastry, iaitu pastry ringan yang di adun dari air, mentega, tepung dan telur.  Membuat choux pastry memerlukan ratio yang betul kesemua bahan, jika terlebih tepung, pastry akan menjadi berat dan tidak pop up (mengembang) dan isinya menjadi padu.  Jika terlebih cecair pula, pastry hilang bentuknya, kulitnya menjadi tipis dan cepat hangus.


Choux pastry yang sempurna, ringan, berongga dan berlapis di dalamnya, di isi dengan whip cream, curtard cream atau ice cream, atasnya pula di hias dengan coklat cair, caramel, taburan gula ising atau sos coklat..

Resipi :  Eclairs