Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Info Bahan Masakan

Jenis-Jenis Tepung dan Kegunaannya



Ada pelbagai jenis tepung di pasaran dan setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza dalam penyediaan kuih muih, kek, pastri, biskut atau roti. Oleh itu perlu bagi anda memahami jenis-jenis tepung yang hendak di gunakan bagi memastikan anda mengunakan jenis tepung yang betul dan mendapat hasil yang memuaskan.
Jenis-Jenis Tepung dan Kegunaannya
Tepung High Protein (Tepung Roti)
Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi.  Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik)  pada roti apabila di uli.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut

Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.

Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi serbuk penaik.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan kek


Tepung Red Rose (Cookies Flour)
Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies.  Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan tepung jagung dan bahan perangup.  Tepung jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut.  Tepung ini juga boleh di tambah dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut sukatan pada resipi.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan biskut

Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh.  Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.  Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan :  Semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.

Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan :  Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih

Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk membuat kuih muih dan puding.  Boleh di dapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan merah.
Kegunaan :  Kuih-muih dan puding.

Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu.  Kesemua jenis tepung ini biasanya di gunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.  

Psss.. biasanya setiap kali kakwan buat biskut, kakwan akan gunakan tepung red rose, walaupun iainya sedikit mahal dari tepung lain, tapi ia lebih baik dan berkualiti..

Untuk mengetahui senarai kedai bahan bakeri menjual pelbagai jenis tepung dan lain-lain sila ke "senarai kedai bakeri" dalam entri ni kakwan senaraikan kedai bakeri di area selangor tempat kakwan berada

24 Comments

  1. Assalamualaikum Kak Wan,

    Kat sini takde jual tepung red rose...so, sy nak kena gantikan dgn tepung aper?

    Thank u :)
    Anie (Hamilton-NZ)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikumwbh....

    Waaaaaaaaa....bestnyer Kak Wan ni.....I guess this one is answering all out of my only one question.....
    best best.....:)

    Terima kasih kak.....

    ReplyDelete
  3. Anie(Hamilton NZ)@guna tpg biasa atau multipurpose flour pon boleh, red rose tu jenama bagi cookie flour setengah bungusan di tulis cookie flour ...

    ReplyDelete
  4. salam sya nak tanya...kalu nak buat biskut...dlm resepi kena gua tepung gandum.....tp kalu kita gantikn tepung gandum kepada tepung cookies...blh ker....

    ReplyDelete
  5. Amy@kedua2 tpg boleh dgunakan,, tpg cookies mmg khas utk semua jnis biskut,, tpg ni lbih halus dn kdungannya tlh dcmpur bhn perangup dan tpg jagung..

    ReplyDelete
  6. Kak wan, apa beza tepung hong kong dengan tepung pau?

    ReplyDelete
  7. sama saja, tpg hong kong juga dipanggil tpg pau, teksturnya lebih halus dan putih dari tpg biasa ...

    ReplyDelete
  8. salam kak wan,kt tmpt sy xde tepung hoen kuee..tepung ape yg sy boley gune utk gntikan tepung hoen kuee?

    ReplyDelete
  9. tpg hoen kwee bleh juga diganti dgn tpg kacang hijau..

    ReplyDelete
  10. Salam kak wan..lama dah sy m'cari2 info pasal tepung ni..best la dah jumpa.maklum saje sy br nk berjinak wat keje2 baking nih..nak minta izin kak wan tempek info ni kt blog sy.

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Wan, kalau saya nak tambahkan tepung jagung atau tepung kastard pada sukatan tepung gandum untuk membuat cookies, berapa nisbah antara tpg jagung dengan tpg gandum ye?

    ReplyDelete
  12. Asz Miza@nisbh tpg utk cookies 3:1 3 bhgin tpg gandum 1 bhg tpg jagung/kastard,, cuba perhatikan resipi cookies jnis2 tpg ini hnya dguna sdt sahja sebagai peragup..

    ReplyDelete
  13. salam..kat tmpt saya susah nak dpt tepung roti..blh x guna tepung gandum dan kn campur ngn apa utk smkan dgn tepung roti..

    ReplyDelete
  14. Akuamy@tpg roti(high protein) x sama dgn tpg gandum biasa (multi purpose/low protein) tpi tpg biasa boleh dguna utk membuat roti dgn menambah double action baking powder bgaimanapun hasil rotinya cpt mengeras... tpg roti juga d label sebagai high protein flour cri di kedai bekalan bakery krn d pasaraya jarang didapati... harp membantu...

    ReplyDelete
  15. K1 minta izin copy paste ye dalam blog saya...

    ReplyDelete
  16. K1 minta izin copy paste ye dalam blog saya...

    ReplyDelete
  17. Akuamy@tpg roti(high protein) x sama dgn tpg gandum biasa (multi purpose/low protein) tpi tpg biasa boleh dguna utk membuat roti dgn menambah double action baking powder bgaimanapun hasil rotinya cpt mengeras... tpg roti juga d label sebagai high protein flour cri di kedai bekalan bakery krn d pasaraya jarang didapati... harp membantu...

    ReplyDelete
  18. salam..kat tmpt saya susah nak dpt tepung roti..blh x guna tepung gandum dan kn campur ngn apa utk smkan dgn tepung roti..

    ReplyDelete
  19. Anie(Hamilton NZ)@guna tpg biasa atau multipurpose flour pon boleh, red rose tu jenama bagi cookie flour setengah bungusan di tulis cookie flour ...

    ReplyDelete
  20. terima kasih kak atas info tepung ni...dah lama berlegar-legar dalam kepala akhirnya bertemu  juga dengan jawapannya. minta izin copy paste resepi akak dalam buku resepi saya...terima kasih. selamat maju jaya.

    ReplyDelete
  21. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete