Teknik dekorasi kek menggunakan kaedah memicit (piping) adalah satu cara yang paling kreatif dalam menghias kek. Terdapat pelbagai bentuk dan saiz muncung (nozzle) untuk menghasilkan hiasan seperti bentuk kelopak bunga, daun, jalinan bakul, rumput, pokok, hati, dan bintang. Aising yang sering di gunakan untuk kaedah memicit ini adalah dari jenis Buttercream icing (aising krim mentega), Butter icing (aising mentega) dan Royal icing (aising royal). Selain dari itu, chocolate ganache yang mempunyai kepekatan yang sesuai juga boleh digunakan dengan kaedah ini.
Kenali peralatan kecil yang amat berguna ini dalam menghasilkan pelbagai hiasan dengan cara yang berlainan
Muncung nozzle dalam pelbagai saiz dan kegunaan, nozzle bersaiz besar boleh digunakan pada doh pastri seperti biskut, elair dan sebagainya.
Drop Flower Tips - Menbentuk bunga
Petal and Leaf Tips - Membentuk kelopak dan daun
Tips for flower petals, ruffles, drapes, swags and bows
Tips for shell, ropes, hearts, christmas trees, ring candle holders
Nozzle 1M Wilton |
1M Swirl
Untuk memahami dan mempelajari teknik dekorasi ini dengan lebih mendalam, boleh layari ke Creative-cake-decorating.com