Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Agar-Agar and Pudding

Agar-Agar Delima Istana


Agar-Agar Delima Istana,, namapun hidangan istana hmm,,, dah tentulah istimewa..


Dah lama K1 bertangguh untuk mencuba resipi dari Cikgu Mi (Mesra.Net) dan Izanmann kerana resipi ni mengambil masa yang lama untuk mengukusnya... mau abis satu tong gas hee hee... kalau nak mengukus pastikan tong gas puan penuh yaa... 

Mula-mula tengok masa mengukus selama 2 jam tuu mak ooiii...  rasanya macam tak sanggup nak buat, agar-agar lain kejap je dah siap,,, kerana keinginan nak mencuba jadi gak buat... dan memang istimewa kerana penampilannya yang bertekstur seperti broken marble ...

Resipi :  Agar-agar Delima Istana

4 Comments

  1. As Salam Kak Wan,

    Nak tanya lah yer, apa rasionalnya kita kukus agar2 tu sampai hancur? apa bezanya dengan kaedah biasa itu kita masak agar2 tu sampai larut? ada beza ke dari segi rasa dan rupa?

    thanks

    ReplyDelete
  2. Hazlina@agar2 yg dikukus x sama tekturnya dgn agar2 yg dimsk terus, agar2 ni x larut sepnhnya itu yg mjadi keistimewaannya bila keras teksturnya lbih pejal dn rupanya spt broken marble.. dri segi rasa berbeza, krn kdungan bahannya..

    ReplyDelete
  3. Hazlina@agar2 yg dikukus x sama tekturnya dgn agar2 yg dimsk terus, agar2 ni x larut sepnhnya itu yg mjadi keistimewaannya bila keras teksturnya lbih pejal dn rupanya spt broken marble.. dri segi rasa berbeza, krn kdungan bahannya..

    ReplyDelete
  4. As Salam Kak Wan,

    Nak tanya lah yer, apa rasionalnya kita kukus agar2 tu sampai hancur? apa bezanya dengan kaedah biasa itu kita masak agar2 tu sampai larut? ada beza ke dari segi rasa dan rupa?

    thanks

    ReplyDelete