Image from Scrumptiour Photography
Kaedah Menkrim / Creaming Method adalah salah satu kaedah yang digunakan dalam pembuatan kek atau biskut. Kaedah ini adalah dengan memukul bahan-bahan seperti lemak (mentega / shortening) dan gula terlebih dahulu sehingga kembang dan warnanya bertukar menjadi pucat kemudian di ikuti dengan telur satu persatu dan bahan-bahan yang lain.
Kaedah ini menjadikan kek lembut dan gebu, manakala untuk biskut, gula, lemak dan telur tidak dipukul terlalu kembang, cukup sekadar bercampur sahaja.
Kakwan :) mesti baca - kenali istilah masakan
Tags
Baking Techniques
Salam k.Wan
ReplyDeleteT.kasih kongsi tip baking.
salam Kak wan..apa khabar?...thanks for sharing!...suka baca n3 kat blog kak wan ni...:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Wan, saya suka blok kak wan ni, macam-macam ada....terima kasih kerana berkongsi banyak tips di sini...
ReplyDeleteMaizah@sama-sama :D
ReplyDelete