Tepung
Untuk
mendapatkan kek yang lebih halus dan ringan, guna tepung rendah protin
(low protein flour) seperti tepung kek, tepung superfine, tepung
optima dan tepung Hong Kong. Tepung Hong Kong adalah yang terbaik
untuk membuat kek lapis.
Tepung Serbaguna (medium protein flour) juga boleh di gunakan seeloknya di ayak beberapa kali sebelum di gunakan manakala tepung naik sendiri (self raising flour) tidak di galakan untuk membuat kek ini kerana mengandungi campuran serbuk penaik yang berlebihan untuk kek lapis, jika mahu menggunakannya tidak perlulah di masukkan serbuk penaik lagi.
Mentega
Guna
mentega tulin seperti Golden Churn, Tatura, SCS atau mentega lepa susu
seperti Buttercup, Farmcows dan sebagainya kerana memberi rasa yang
lebih enak. Mentega hendaklah pada suhu bilik dan di potong kecil
supaya mudah memukulnya.
Telur
Guna telur yang baru dan segar dari Grade A atau B, semasa mengasingkan kuning telur
dan putihnya pastikan tiada kuning telur atau air yang masuk ke dalam
putih telur yang boleh menyebabkan putih telur tidak naik semasa
memukulnya.
Kek lapis mewah dengan kuning telur
Gula
Gula
yang sesuai untuk kek lapis adalah gula kaster ataupun gula halus.
Gula kasar tidak sesuai kerana lambat hancur dan menyebabkan kek menjadi
berat dan permukaannya menjadi kasar.
Bahan-bahan Sampingan
Bila menggunakan buah-buahan kering hendaklah di cuci dan di toskan
terlebih dahulu bagi membuang gula yang berlebihan dan di hiris kecil.
Bagi buah prun dan kurma tidak perlu di cuci.
Bahan-bahan
sampingan lain, seperti susu pekat manis, jem, kaya menambahkan lagi rasa pada kek. Jem
hendaklah di di kacau hingga licin dan tidak berketul sebelum diadun
atau di sapu pada permukaan kek.
Pewarna dan Perisa
Pewarna
dan perisa seperti esen dan emulco serta rempah digunakan dalam
penyediaan kek ini untuk memberi rasa dan warna pada kek.
Pewarna, esen dan emulco
Tags
Info Bahan Masakan
salam kak wan..selamat hari raya maaf zahir dan batiin..halalkan resepi yang diguna dan dicube ye kak wan..jumpa lagi pas raya..
ReplyDeleteSalam kak wan..lama zana tak berkunjung kesini..rindu pulak! terima kasih dgn resepi kek lapis nie.,nanti zana nak mencubanya insya`allah. Di sini zana nak ucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri buat kak wan sekeluarga.
ReplyDeleteSalam kak wan..lama zana tak berkunjung kesini..rindu pulak! terima kasih dgn resepi kek lapis nie.,nanti zana nak mencubanya insya`allah. Di sini zana nak ucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri buat kak wan sekeluarga.
ReplyDelete