Gumpaste dan Fondant, kelihatan
sama namun mempunyai fungsi yang berbeza, secara ringkasnya, Fondant
di gunakan untuk membalut badan kek dan Gumpaste untuk membentuk bunga
dan figurine yang biasanya di guna untuk hiasan pada kek dan kek cawan.
Gumpaste juga di kenali sebagai sugar paste, pastillage atau candy clay yang digunakan untuk dijadikan pelbagai hiasan menarik seperti bunga, daun, riben, bows dan bermacam lagi boleh di buat mengikut kreativiti dan imaginasi. Info from Baking911.com
Asas Gumpaste hampir sama dengan Fondant
iaitu dari campuran gula ising, gelatin, glycerin, air dan liquid glucose dan bahan
utama yang menjadikannya sedikit berbeza dari fondant adalah kandungan
gum paste (gum tragacanth,cmc,gum-Tex). Gumpaste lebih versatile,
senang di bentuk, tahan lama dan lebih kuat dari Fondant. Doh gumpaste boleh dicanai
nipis, diwarnakan, dan boleh di bentuk figurines seperti patung, pokok
dan binatang.
Gumpaste cepat mengering dan mengeras apabila terdedah pada udara, perlu di tutup dengan bekas setiap kali berkerja denganya. Untuk mengelak gumpaste dari melekit, tabur papan pencanai dan pengelek dengan gula icing atau sedikit tepung jagung apabila mencanai. Bunga atau hiasan lain boleh di buat lebih awal dan di simpan di dalam bekas kedap udara di tempat yang gelap dan sejuk tetapi jangan di simpan di dalam peti sejuk. Simpan Gumpaste dengan membungkusnya dengan plastik wrap dan letak di dalam bekas kedap udara. Gumpaste tahan lebih dari 2 minggu dan apabila hendak menggunakannya uli semula dengan tangan hingga lembut.
Gumpaste cepat mengering dan mengeras apabila terdedah pada udara, perlu di tutup dengan bekas setiap kali berkerja denganya. Untuk mengelak gumpaste dari melekit, tabur papan pencanai dan pengelek dengan gula icing atau sedikit tepung jagung apabila mencanai. Bunga atau hiasan lain boleh di buat lebih awal dan di simpan di dalam bekas kedap udara di tempat yang gelap dan sejuk tetapi jangan di simpan di dalam peti sejuk. Simpan Gumpaste dengan membungkusnya dengan plastik wrap dan letak di dalam bekas kedap udara. Gumpaste tahan lebih dari 2 minggu dan apabila hendak menggunakannya uli semula dengan tangan hingga lembut.
Ini pula komen dari Mycuppycupcake, cake designer yang berpegalaman luas dalam bidang hiasan dan rekabentuk keknya yang unik dan menarik ...
"gumpaste & sugarpaste lain. sugarpaste jg dikenali
sebagai fondant. lain negara,lain nama panggilannya. kalau di malaysia,
kita panggil fondant. gumpaste blh dikenali sebagai pastillage. "
Related :
salam kak wan,
ReplyDeletemintak izin tempek kat blog utk reference masa depan boleh?
info yg sangat2 berguna...
^_^
salam,
ReplyDeletemaaf tp sy nk berkongsi sikit, gumpaste & sugarpaste lain. sugarpaste jg dikenali sebagai fondnt. lain negara,lain nama panggilannya. kalau di malaysia, kita panggil fondant. gumpaste blh dikenali sebagai pastillage.
maaf kalau sy mencelah di blog puan.
Hijriah@oh boleh... utk info lbih njut leh dpti di baking911.com ;)
ReplyDeleteMycuppycupcake@Owh yer ker.. ref ini dri baking911, bgaimana pun tima kasih krn info yg berguna ini.. kakwan akn ltkkan komen ini sbgai rujukan :)
ReplyDeletet/kasih kak wan.saya cuma peminat senyap.w/bagaimanapun resipi2 kak wan tlh saya cuba dan berjaya.alhamdullilah kerna x lokek ilmu.semoga diberkati slalu
ReplyDeleteRosni@t.kasih kembali, jika sudi cubala lagi ;)
ReplyDeleteSalam. K wan, raya lepas saya penuhi balang kueh dengan resipi biskut kak wan. Semua sedap dan tetamu kata sedap sangat. Terima kasih kerana terlalu baik hati memberi resipi dengan ikhlas dengan tunjuk ajar. Semoga Allah menambah rezeki melimpah ruah pada kak wan. Terima kasih.
ReplyDeleteShapura@tima kasih dan Alhamdullilah diatas doa yg diberikan ... :)
ReplyDeleteade x cara2 nak buat gumpaste n royal icing (resipi)
ReplyDeleteohh...tq gud info la....emmm suka sangat tq ya kak...
ReplyDeleteSalam. K wan, raya lepas saya penuhi balang kueh dengan resipi biskut kak wan. Semua sedap dan tetamu kata sedap sangat. Terima kasih kerana terlalu baik hati memberi resipi dengan ikhlas dengan tunjuk ajar. Semoga Allah menambah rezeki melimpah ruah pada kak wan. Terima kasih.
ReplyDeletet/kasih kak wan.saya cuma peminat senyap.w/bagaimanapun resipi2 kak wan tlh saya cuba dan berjaya.alhamdullilah kerna x lokek ilmu.semoga diberkati slalu
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletemaaf tp sy nk berkongsi sikit, gumpaste & sugarpaste lain. sugarpaste jg dikenali sebagai fondnt. lain negara,lain nama panggilannya. kalau di malaysia, kita panggil fondant. gumpaste blh dikenali sebagai pastillage.
maaf kalau sy mencelah di blog puan.