Monday, October 11, 2010

GumpasteGumpaste dan Fondant, kelihatan sama namun mempunyai fungsi yang berbeza, secara ringkasnya, Fondant di gunakan untuk membalut badan kek dan Gumpaste untuk membentuk bunga dan figurine yang biasanya  di guna untuk hiasan pada kek dan kek cawan.Gumpaste juga di kenali sebagai sugar paste, pastillage atau candy clay yang digunakan untuk dijadikan pelbagai hiasan menarik seperti bunga, daun, riben, bows dan bermacam lagi  boleh di buat mengikut kreativiti dan imaginasi.  Info from Baking911.com

Asas Gumpaste hampir sama dengan Fondant iaitu dari campuran gula ising, gelatin, glycerin, air dan liquid glucose dan bahan utama yang menjadikannya sedikit berbeza dari fondant adalah kandungan gum paste (gum tragacanth,cmc,gum-Tex).  Gumpaste  lebih versatile, senang di bentuk, tahan lama dan lebih kuat dari Fondant.  Doh gumpaste boleh dicanai nipis, diwarnakan, dan boleh di bentuk figurines seperti patung, pokok dan binatang.  

Gumpaste cepat mengering dan mengeras apabila terdedah pada udara, perlu di tutup dengan bekas setiap kali berkerja denganya.  Untuk mengelak gumpaste dari melekit, tabur papan pencanai dan pengelek dengan gula icing atau sedikit tepung jagung apabila mencanai.  Bunga atau hiasan lain boleh di buat lebih awal dan di simpan di dalam bekas kedap udara di tempat yang gelap dan sejuk tetapi jangan di simpan di dalam peti sejuk. Simpan Gumpaste dengan membungkusnya dengan plastik wrap dan letak di dalam bekas kedap udara.  Gumpaste tahan lebih dari 2 minggu dan apabila hendak menggunakannya uli semula dengan tangan hingga lembut.


Ini pula komen dari Mycuppycupcake,  cake designer yang  berpegalaman luas dalam bidang hiasan dan rekabentuk keknya yang unik dan menarik ...

"gumpaste & sugarpaste lain. sugarpaste jg dikenali sebagai fondant. lain negara,lain nama panggilannya. kalau di malaysia, kita panggil fondant. gumpaste blh dikenali sebagai pastillage. "
Related :

...