↑ Iklan, Promosi dan peraduan dipaparkan diatas


Saturday, July 31, 2010

Jenis-Jenis Tepung dan Kegunaannya

....

Flour

Jenis-Jenis Tepung dan Kegunaannya
Ada pelbagai jenis tepung di pasaran dan setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza dalam penyediaan kuih muih, kek, pastri, biskut atau roti.  Oleh itu perlu bagi anda memahami jenis-jenis tepung yang hendak di gunakan bagi memastikan anda mengunakan jenis tepung yang betul dan mendapat hasil yang memuaskan.



Tepung High Protein (Tepung Roti)
Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi.  Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik)  pada roti apabila di uli.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut


Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.


Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi serbuk penaik.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan kek



Tepung Red Rose (Cookies Flour)
Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies.  Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan tepung jagung dan bahan perangup.  Tepung jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut.  Tepung ini juga boleh di tambah dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut sukatan pada resipi.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan biskut


Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh.  Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.  Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan :  Semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.


Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan :  Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih


Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk membuat kuih muih dan puding.  Boleh di dapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan merah.
Kegunaan :  Kuih-muih dan puding.


Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu.  Kesemua jenis tepung ini biasanya di gunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.  


Psss.. biasanya setiap kali kakwan buat biskut, kakwan akan gunakan tepung red rose, walaupun iainya sedikit mahal dari tepung lain, tapi ia lebih baik dan berkualiti..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Telah Berkata :

velasrizal said...

xtau lak byk plak jenis tepung tu..

Produk 3 in 1 Membahayakan Kesihatan ?

zatylovescooking said...

Good info.. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum Kak Wan,

Kat sini takde jual tepung red rose...so, sy nak kena gantikan dgn tepung aper?

Thank u :)
Anie (Hamilton-NZ)

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh....

Waaaaaaaaa....bestnyer Kak Wan ni.....I guess this one is answering all out of my only one question.....
best best.....:)

Terima kasih kak.....

Citarasawan said...

Anie(Hamilton NZ)@guna tpg biasa atau multipurpose flour pon boleh, red rose tu jenama bagi cookie flour setengah bungusan di tulis cookie flour ...

amy.. said...

salam sya nak tanya...kalu nak buat biskut...dlm resepi kena gua tepung gandum.....tp kalu kita gantikn tepung gandum kepada tepung cookies...blh ker....

Citarasawan said...

Amy@kedua2 tpg boleh dgunakan,, tpg cookies mmg khas utk semua jnis biskut,, tpg ni lbih halus dn kdungannya tlh dcmpur bhn perangup dan tpg jagung..

Anonymous said...

Kak wan, apa beza tepung hong kong dengan tepung pau?

Citarasawan said...

sama saja, tpg hong kong juga dipanggil tpg pau, teksturnya lebih halus dan putih dari tpg biasa ...

Anonymous said...

salam kak wan,kt tmpt sy xde tepung hoen kuee..tepung ape yg sy boley gune utk gntikan tepung hoen kuee?

Citarasawan said...

tpg hoen kwee bleh juga diganti dgn tpg kacang hijau..

aliila said...

Salam kak wan..lama dah sy m'cari2 info pasal tepung ni..best la dah jumpa.maklum saje sy br nk berjinak wat keje2 baking nih..nak minta izin kak wan tempek info ni kt blog sy.

Asz Miza said...

Salam Kak Wan, kalau saya nak tambahkan tepung jagung atau tepung kastard pada sukatan tepung gandum untuk membuat cookies, berapa nisbah antara tpg jagung dengan tpg gandum ye?

Citarasawan said...

Asz Miza@nisbh tpg utk cookies 3:1 3 bhgin tpg gandum 1 bhg tpg jagung/kastard,, cuba perhatikan resipi cookies jnis2 tpg ini hnya dguna sdt sahja sebagai peragup..

akuamy said...

salam..kat tmpt saya susah nak dpt tepung roti..blh x guna tepung gandum dan kn campur ngn apa utk smkan dgn tepung roti..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Akuamy@tpg roti(high protein) x sama dgn tpg gandum biasa (multi purpose/low protein) tpi tpg biasa boleh dguna utk membuat roti dgn menambah double action baking powder bgaimanapun hasil rotinya cpt mengeras... tpg roti juga d label sebagai high protein flour cri di kedai bekalan bakery krn d pasaraya jarang didapati... harp membantu...

Puteri Aida said...

K1 minta izin copy paste ye dalam blog saya...

Puteri Aida said...

K1 minta izin copy paste ye dalam blog saya...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Akuamy@tpg roti(high protein) x sama dgn tpg gandum biasa (multi purpose/low protein) tpi tpg biasa boleh dguna utk membuat roti dgn menambah double action baking powder bgaimanapun hasil rotinya cpt mengeras... tpg roti juga d label sebagai high protein flour cri di kedai bekalan bakery krn d pasaraya jarang didapati... harp membantu...

akuamy said...

salam..kat tmpt saya susah nak dpt tepung roti..blh x guna tepung gandum dan kn campur ngn apa utk smkan dgn tepung roti..

Citarasawan said...

Anie(Hamilton NZ)@guna tpg biasa atau multipurpose flour pon boleh, red rose tu jenama bagi cookie flour setengah bungusan di tulis cookie flour ...

zatylovescooking said...

Good info.. :)

Rozie1517 said...

terima kasih kak atas info tepung ni...dah lama berlegar-legar dalam kepala akhirnya bertemu  juga dengan jawapannya. minta izin copy paste resepi akak dalam buku resepi saya...terima kasih. selamat maju jaya.

Post a Comment

---------------------
Komen ↓

###

Mereka juga handal! xD

My Cyber Friends

Busan? xD

Pss.. Busan? xD

Bosan tak? jom main NyanNyan game ,klik
Play!

Mainacakes

DISLAIMER

Ehem ehem..DISCLAIMER

Sebarang penyalinan semula kedalam blog adalah dibenarkan dengan keizinan dan perlu menyatakan sumber yang diambil sebagai tanda penghargaan. Sebarang penerbitan secara bercetak untuk tujuan komersial adalah tidak dibenarkan melainkan mendapat kebenaran dari penulis.


Segala gambar dan teks yang ada didalam blog ini hasil daripada penulis blog citarasawan(kakwan) kecuali disertakan sumber yang diambil.


HakCipta Terpelihara




©Awesome'kan blog Bisnes anda di :

  ©Tempah blog bisnes anda di : .

^ Naik Atas