728x90 AdSpace

Selamat Menyambut Hari
Raya Aidil Fitri & Maaf zahir dan batin dari Citarasawan
Thursday, October 28, 2010

Nozzle (Peralatan Dekorasi Kek) / Cake Decorating Tips


Dekorasi kek (Cake Decorating) telah menjadi salah satu hasil seni, dengan sedikit usaha, kreativiti dan pertolongan peralatan kecil ini ...(nozzle/tips),  sebiji kek bulat atau persegi yang biasa akan bertukar menjadi sebiji kek yang elegan, hebat dan di kagumi ...

Teknik dekorasi kek menggunakan kaedah memicit (piping) adalah satu cara yang paling kreatif dalam menghias kek.    Terdapat  pelbagai bentuk dan saiz muncung (nozzle) untuk menghasilkan hiasan seperti bentuk kelopak bunga, daun, jalinan bakul, rumput, pokok, hati, dan bintang.  Aising yang  sering di gunakan untuk kaedah memicit ini adalah dari jenis Buttercream icing (aising krim mentega), Butter icing (aising mentega) dan Royal icing (aising royal).  Selain dari itu, chocolate ganache yang mempunyai kepekatan yang sesuai juga boleh digunakan dengan kaedah ini.

Kenali peralatan kecil yang amat berguna ini dalam menghasilkan pelbagai hiasan dengan cara yang berlainan


Muncung nozzle dalam pelbagai saiz dan kegunaan, nozzle bersaiz besar boleh digunakan pada doh pastri seperti biskut, elair dan sebagainya.


 

Drop Flower Tips - Menbentuk bunga


Petal and Leaf Tips - Membentuk kelopak dan daun


Tips for flower petals, ruffles, drapes, swags and bows


Tips for shell, ropes, hearts, christmas trees, ring candle holders


1M Swirl
Nozzle 1M Wilton

1M Swirl

Untuk memahami dan mempelajari teknik dekorasi ini dengan lebih mendalam, boleh layari ke Creative-cake-decorating.com

Decorating Tip Numbers

Round Decorator Tips
Open Star Decorator Tips
Closed Star Decorator Tips
Multi-Opening Decorator Tips
Basketweave Decorator Tips
Leaf Cake Decorating Tips
Ruffle (Swag/Ribbon) Cake Decorating Tips
Drop Flower Cake Icing Decorating Tips
Petal Icing Cake Decorating Tips
Left Handed Petals Left Handed Drop Flowers
Specialty Cake Decorating Tips
Scroll to Top