↑ Iklan, Promosi dan peraduan dipaparkan diatas


.

Thursday, October 28, 2010

Nozzle (Peralatan Dekorasi Kek) / Cake Decorating Tips

....


Dekorasi kek (Cake Decorating) telah menjadi salah satu hasil seni, dengan sedikit usaha, kreativiti dan pertolongan peralatan kecil ini ...(nozzle/tips),  sebiji kek bulat atau persegi yang biasa akan bertukar menjadi sebiji kek yang elegan, hebat dan di kagumi ...

Teknik dekorasi kek menggunakan kaedah memicit (piping) adalah satu cara yang paling kreatif dalam menghias kek.    Terdapat  pelbagai bentuk dan saiz muncung (nozzle) untuk menghasilkan hiasan seperti bentuk kelopak bunga, daun, jalinan bakul, rumput, pokok, hati, dan bintang.  Aising yang  sering di gunakan untuk kaedah memicit ini adalah dari jenis Buttercream icing (aising krim mentega), Butter icing (aising mentega) dan Royal icing (aising royal).  Selain dari itu, chocolate ganache yang mempunyai kepekatan yang sesuai juga boleh digunakan dengan kaedah ini.

Kenali peralatan kecil yang amat berguna ini dalam menghasilkan pelbagai hiasan dengan cara yang berlainan


Muncung nozzle dalam pelbagai saiz dan kegunaan, nozzle bersaiz besar boleh digunakan pada doh pastri seperti biskut, elair dan sebagainya.


 

Drop Flower Tips - Menbentuk bunga


Petal and Leaf Tips - Membentuk kelopak dan daun


Tips for flower petals, ruffles, drapes, swags and bows


Tips for shell, ropes, hearts, christmas trees, ring candle holders


1M Swirl
Nozzle 1M Wilton

1M Swirl

Untuk memahami dan mempelajari teknik dekorasi ini dengan lebih mendalam, boleh layari ke Creative-cake-decorating.com

Decorating Tip Numbers

Round Decorator Tips
Open Star Decorator Tips
Closed Star Decorator Tips
Multi-Opening Decorator Tips
Basketweave Decorator Tips
Leaf Cake Decorating Tips
Ruffle (Swag/Ribbon) Cake Decorating Tips
Drop Flower Cake Icing Decorating Tips
Petal Icing Cake Decorating Tips
Left Handed Petals Left Handed Drop Flowers
Specialty Cake Decorating Tips

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Telah Berkata :

ibh said...

Tq kak wan..Ni yg menyemarakkan lg semangat sue nak blajo mendeco kek nih..Nampaknya..kena tahu jg jenis alat2 sblum membelinya.

Anna Qawina said...

aslmkm kak wan..blh tak saya copy paste artikel ni utk letak kat blog saya? baru nak blajar deco2 tp tak tahu langsung la...kalau blh bgtau yea..t.kasih..

Citarasawan said...

ibh@sama-sama :)

Citarasawan said...

Anna Qawina@silakan nti bgi kredit kat kakwan juga :)

cek chun said...

k wan. tq for d info. baru nak berjinak2 dalam dunia nozle ni

Citarasawan said...

cek chun@sama2,, bila dh kenal nozzle ni lehlah wat kek cantik2 yea..:)

cikgu_liza said...

kalu sy nak beli nozzle set ni melalui k wan, bleh? brapa harganya? skali ngan piping bag nya ke?

Citarasawan said...

Cikgu Liza@K1 x menjual, peralatan ni bleh dibeli dimana2 kedai bekalan bakery.. bkn semua nozzle satu set itu diguna (kecuali buka kedai kek) jika utk dirumah guna yg asas saja.. (bentuk bunga n daun)

shaziqarah said...

kak wan terima kasih sharing,mak budak baru nak belajar hehehe,tq kak wan....

eyda said...

terimakasih k.wan...amat berguna bg saya cz br nak menjinakkan diri dalam bidang nie heheheh kena la kenal alat2nyer dulu

sakinah said...

kak wan...sy nk copy leh dlm blog..ilmu yg sgt berguna...org baru nak bljar..mohon share dan tunjuk ajar...tq

Post a Comment

---------------------
Komen ↓

###

Mereka juga handal! xD

My Cyber Friends

Busan? xD

Pss.. Busan? xD

Bosan tak? jom main NyanNyan game ,klik
Play!

Mainacakes

DISLAIMER

Ehem ehem..DISCLAIMER

Sebarang penyalinan semula kedalam blog adalah dibenarkan dengan keizinan dan perlu menyatakan sumber yang diambil sebagai tanda penghargaan. Sebarang penerbitan secara bercetak untuk tujuan komersial adalah tidak dibenarkan melainkan mendapat kebenaran dari penulis.


Segala gambar dan teks yang ada didalam blog ini hasil daripada penulis blog citarasawan(kakwan) kecuali disertakan sumber yang diambil.


HakCipta Terpelihara




©Awesome'kan blog Bisnes anda di :

  ©Tempah blog bisnes anda di : .

^ Naik Atas