Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Apam

Apam Keledek Ungu


Apam Keledek Ungu, Kak Wan memang suka makan keledek ungu sebab rasanya manis dan berlemak, keledek putih pun suka juga tapi isinya agak keras dan keledek oren pula memang manis tapi kurang rasa lemaknya dan isinya terlalu lembut.

Kemarin rebus keledek ungu, sedikit buat kuih bom keledek dan harini lebihannya Kak Wan buat apam keledek ungu, rasanya sangat sedap tambahan warna asli ungunya sangat cantik.

Untuk mendapatkan apam yang gebu dan merekah cantik, isi cawan kertas di dalam acuan aluminium, jarakkkan acuan dan jangan letak terlalu rapat, biar kuih mendapat wap panas yang sekata.  Kukus dengan api besar supaya ia kembang dan merekah.

Kak Wan menggunakan air rebusan ubi keledek ungu semasa mengadun doh, sedikit perahan jus limau nipis untuk menyerlahkan lagi warna ungunya, tidak menggunakan sebarang pewarna tiruan.  Selain itu rasa kuih bertambah manis dengan air rebusannya.
Apam Keledek Ungu