
Dulce De Leche adalah karamel susu pekat manis (Spanish word), untuk menyediakannya hanya perlu merebus susu pekat manis (bersama tinnya yang telah dibuka pembalut) dalam air yang banyak selama 3 hingga 4 jam. Cara merebus begini walaupun mengambil masa yang agak lama tetapi DDL nya lebih halus, berkualiti dan boleh di simpan lama..
Cara mudah untuk membuat DDL adalah dengan menggunakan microwave oven, tetapi cara ini tidak selamat dan tidak digalakkan. Biasanya susu pekat manis yang dipanaskan dalam microwave akan meruap keluar dan puan perlu berhati-hati ketika mengacaunya. DDL yang dimasak dengan cara ini juga cepat mengeras dan perlu di adun dengan segera..
Saklam dari kak cek....tergoda ngan ciskek ni...sedapnya....:)
ReplyDeletefiza pun suka...dah terliuq dah ni...
ReplyDeletenampak sedap skali
ReplyDeleteya ampunnn...mengancam sungguh leee, tap2 ayaq liuq jatuh nih :-D
ReplyDeleteya ampunnn...mengancam sungguh leee, tap2 ayaq liuq jatuh nih :-D
ReplyDelete