Tonyoh Ubi Kayu, kuih dari ubikayu yang senang disediakan ini nampaknya sudah tidak kelihatan lagi digerai-gerai kuih,,, dan tak juga kelihatan diblog-blog masakan mungkin hampir pupus kot.. macam dinosaur hee hee entah apalaa dok merepek ni... terlebih makan tonyoh...
Akhirnya jumpa jugak ubikayu isi kuning ni.. adik yang bagi.. Bila masak warnanya kuning keemasan dan tak perlukan pewarna... cubalah resipi yang mudah ni ...
Resipi : Tonyoh Ubi Kayu
salam kakwan sihat, ist time dgr nama pun nak tergelak pun ada jgn mrh ye kakwan, adoi ubi kayu, rbs pun sdp apatah lg blh buat berbagai jenis, kuih dlm masakan ini sggh menyelerakan, aida tak pnh mkn pun sblm ini, inshallah klu ada rezeki nak cuba buat lah bila blk m`sia nnt,ubi kuning tu namanya "ubi kayu pulut" masa dulu kilang di ipoh inhouse tnm buat ajinomoto
ReplyDeletekak wan... terpikat ngan nama kuih ni. betul kata myaida... rebus pun dh sedap, apa lagi kalau buat kuih. syok gak buat time marah2kan... x dpt tonyoh org.. ubi ni kita kasi tonyoh.. hihi. Kena cuba nih.. nnt nak pi intai kat mana nk dpt ubi kuning dulu ;)
ReplyDeletekak wan......pe kabor? err...mai la dtg dapur kite...hik3....harap xdak la pak guard lagi....
ReplyDeleteerr memang ganas la wat kuih tonyoh2 ni....dgar nama dah hebat kan kak? :) Ayu kan, jgn kate ubi ...kalu wat cekodok ker....begedil ker...emang tonyoh sokmo....lagi best time2 lepas geram...tunjuk peraasaaan memang berkesan......muahahahah.....!!!
Aida,Ain n Ayusafieza, walaikumussalam ,, terbahak2 K1 baca komen korang ni.. hiss jgn tonyoh orang lak! biar kuih je yg kena tonyoh haa haa.. :)
ReplyDeletesalam kakwan sihat, ist time dgr nama pun nak tergelak pun ada jgn mrh ye kakwan, adoi ubi kayu, rbs pun sdp apatah lg blh buat berbagai jenis, kuih dlm masakan ini sggh menyelerakan, aida tak pnh mkn pun sblm ini, inshallah klu ada rezeki nak cuba buat lah bila blk m`sia nnt,ubi kuning tu namanya "ubi kayu pulut" masa dulu kilang di ipoh inhouse tnm buat ajinomoto
ReplyDelete