Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal, Tepung Gomak mempunyai nama yang serupa tapi ada perbezaannya antara dua jenis gomak ini,,, Gomak Kelantan menggunakan kelapa parut muda yang digaul bersama tepung beras dimasak terus di atas dapur dan digolek dalam serbuk beras goreng manakala Gomak Trengganu menggunakan tepung pulut berinti kelapa atau kacang hijau, dikukus atau direbus seperti menyediakan kuih buah melaka, kemudian digolek dalam serbuk kacang hijau...
Kedua-dua gomak biarpun menpunyai kaedah membuat dan rasa yang berbeza namun mempunyai keunikan rasa yang tersendiri ....
Resipi : Kuih Buah Gomak Kelantan
Tags
Kuih Muih
Salam singgah Kak Wan...waaah kuih ni pelik jek dgr..tp nmpak cukup sedap...Ummi suka kalau tepung gomak yg biasa2 tu...yg ni lain eh kak Wan?
ReplyDeleteUmmi@yg ni versi Klantan lemak manis gituu.. yg tpg gomak biasa tu salut tpg kacang hijau pon sedap gak.. :)
ReplyDeletemenarik la k'wan....kuih gomak versi baru ke kak...nmpk sedappp
ReplyDeletecantik kuih nih kak wan...cam biskut pun ader gak..mesti sedap nih!
ReplyDeleteIda Ddapur@versi lama x der kaler yg ni versi baru K1 ader kaler dan rasa pandan hee hee.. derhaka kat resipi org dulu2...
ReplyDeleteHaSue@x der cam biskut hasue, rasanya cam candy kelapa ... lemak manis try nti ok.. :)
ReplyDeletecantik kuih nih kak wan...cam biskut pun ader gak..mesti sedap nih!
ReplyDeletemenarik la k'wan....kuih gomak versi baru ke kak...nmpk sedappp
ReplyDeleteSalam singgah Kak Wan...waaah kuih ni pelik jek dgr..tp nmpak cukup sedap...Ummi suka kalau tepung gomak yg biasa2 tu...yg ni lain eh kak Wan?
ReplyDelete