Tepung Boko Ubi Kayu,, "Boko" bermaksud Talam dalam bahasa
Kelantan. Cara mengukusnya sama seperti kuih talam ubi kayu yang biasa
dibuat tetapi adunannya agak lembut dan dihidang bersama sos santan
pekat (kepala santan). Rasa lunak ubi kayu yang lemak manis, di tambah pula
dengan sos santan lemak dan masin menambahkan lagi rasa klasik kepada
kuih ini.
Kuih ini agak lembut dan tidak
boleh dipotong,, apabila menghidang kuih ini di sudukan kedalam mangkuk
dan dituang bersama kepala santan yang lemak masin. Kuih ini lebih enak
jika dibungkus didalam daun pisang bersama kepala santan, kerana aroma dari
pisang membangkitkan lagi keenakkan kuih ini.
Tepung
Boko Ubi Kayu Kelantan ini enak dimakan panas-panas maupun ketika sejuk.
Sekali cuba dapat rasakan perbezaannya dengan kuih talam ubi kayu yang
lain...
kakkkkkkkkk..ni kue pbret kita tau..ingat lgi msa pnen anak slung..nk mkn kue ni..suruh ma buat kat kpung..pastu bwa blik kl skit..smpai2 kl je..dh bsi..waaa..sib baik dh mkn bnyk kat ymah ma..hehe..kita prnah buat jgk 3-4x sblum ni..tpi rspi main agak2 gtuw je..nti leh cba rspi kak ni plak...mceh ye kak..
ReplyDeletesalam kak wan..
ReplyDeletesy pun baru buat tepong boko ubi kayu ni masa blk kg mertua baru2 ni... rindu sgt nak mkn sbb dah lama tak buat.. nampak ada ubi kayu kat umah mertua.. apalagi.. terus la jalankan projek hihihi... semua suka.. sbb mmg sedappp bak kata kak wan mkn masa panas2 or masa sejuk pun sedapp.. lgpun.. kuih org2 lama ni mmg sedap..
Maz@sama ler kite Maz, satu geng tepung boko lovers!! hee hee ;)
ReplyDeleteMadihaa@hai madihaa, betul tu kuih ini tersanggatttlah sedapnyer, mak mertua lalu kt belakang pon x sedar wakakaaa... :)
ReplyDelete