Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Kuih Muih

Tepung Boko Ubi Kayu / Tepung Talam Ubi Kayu


Tepung Boko Ubi Kayu,, "Boko" bermaksud Talam dalam bahasa Kelantan.  Cara mengukusnya sama seperti kuih talam ubi kayu yang biasa dibuat tetapi adunannya agak lembut dan dihidang bersama sos santan pekat (kepala santan).  Rasa lunak ubi kayu yang lemak manis, di tambah pula dengan sos santan lemak dan masin menambahkan lagi rasa klasik kepada kuih ini.

Kuih ini agak lembut dan tidak boleh dipotong,, apabila menghidang kuih ini di sudukan kedalam mangkuk dan dituang bersama kepala santan yang lemak masin.  Kuih ini lebih enak jika dibungkus didalam daun pisang bersama kepala santan, kerana aroma dari pisang membangkitkan lagi keenakkan kuih ini.

Tepung Boko Ubi Kayu Kelantan ini enak dimakan panas-panas maupun ketika sejuk.  Sekali cuba dapat rasakan perbezaannya dengan kuih talam ubi kayu yang lain...


4 Comments

  1. kakkkkkkkkk..ni kue pbret kita tau..ingat lgi msa pnen anak slung..nk mkn kue ni..suruh ma buat kat kpung..pastu bwa blik kl skit..smpai2 kl je..dh bsi..waaa..sib baik dh mkn bnyk kat ymah ma..hehe..kita prnah buat jgk 3-4x sblum ni..tpi rspi main agak2 gtuw je..nti leh cba rspi kak ni plak...mceh ye kak..

    ReplyDelete
  2. salam kak wan..
    sy pun baru buat tepong boko ubi kayu ni masa blk kg mertua baru2 ni... rindu sgt nak mkn sbb dah lama tak buat.. nampak ada ubi kayu kat umah mertua.. apalagi.. terus la jalankan projek hihihi... semua suka.. sbb mmg sedappp bak kata kak wan mkn masa panas2 or masa sejuk pun sedapp.. lgpun.. kuih org2 lama ni mmg sedap..

    ReplyDelete
  3. Maz@sama ler kite Maz, satu geng tepung boko lovers!! hee hee ;)

    ReplyDelete
  4. Madihaa@hai madihaa, betul tu kuih ini tersanggatttlah sedapnyer, mak mertua lalu kt belakang pon x sedar wakakaaa... :)

    ReplyDelete