Buah Markisa atau dalam bahasa inggeris dipanggil "Passion Fruits" mempunyai rasa
masam-masam manis, berjus dan berbiji-biji seperti buah delima. Sesuai
dijadikan jus minuman atau campuran dalam yogurt, icecream dan puding. Ia juga
kaya dengan vitamin C dan bahan anti oksidan.
Di Malaysia, buah Markisa juga dipanggil buah Susu, berkulit keras dan mempunyai 2 jenis, iaitu hijau dan unggu. Pokoknya jenis menjalar dan berbuah lebat tetapi di sini buah ini kurang dikenali kerana tidak dikomersialkan secara meluas.
Seingat kakwan buah markisa ada di tanam di kampung dulu, sebagai pokok hiasan (peneduh) kerana pokoknya yang menjalar dan berdaun lebat. waktu kecik-kecik dulu (skrg dah tua..) ingatkan buah ni macam buah epal, seronok sekali melihat buah-buahnya yang lebat bergayutan dibawah pohon ,,, wahhh sekali gigit nak patah gigi! agaknya kerana rasanya yang masam-masam manis menjadikan ia tidak begitu popular,, lagi pula tak ramai yang tau kegunaannya.
Jom, rasa jus markisa ni ...
Tags
Minuman
wah kak wan...nampak macam sedap...sampai ke tekak terasa..
ReplyDeletewah kak wan...nampak macam sedap...sampai ke tekak terasa..
ReplyDelete