Kuih Lompang, seperti juga kuih kaswi enak di jadikan sarapan pagi atau hidangan sampingan di waktu santai.. kuih lompang menggunakan campuran tepung beras,tepung ubi dan gula pasir dan biasanya di buat dengan pelbagai warna seperti hijau (pandan) yang dicampur dengan pes pandan atau merah (rose) yang dicampur dengan esen rose, atau warna-warna lain yang menjadi kegemaran. Kuih lompang juga di hidang bersama kelapa parut muda.
Setengah resipi menggunakan gula merah,gula melaka atau pewarna coklat tetapi itu bukan pilihan kak wan (coz i am colourrful person, who loves colourful things even f4 my kuih ahakss! ) tambahan pula hasilnya nanti kuih lompang akan kelihatan sama dengan kuih kaswi yang berwarna coklat. Walaupun begitu, terpulang bagaimana puan mau kuih itu kelihatan yang penting rasanya sedap dan cantik di hidang ...
Aahaa.. jangan makan dulu.. belum taruk kelapa parut lagi ...
Tags
Kuih Muih
Salam k.Wan..
ReplyDeleteSy pulak kalau kuih lompang suka yg letak gula melaka...tp letak warna-warni mmg nampak ceria dan cantik..
tadi sy tengok tv1 rancangan Jurnal Chef,rakaman di K.bahru..ditunjukkan cara2 buat kuih tahi itik dll kuih traditional kelate..teringat entry K.Wan ttg kuih tahi itik hari tu..
Mamasya@sronok wat kuih ni kdg2 kakwan pn x ikut arahan resipi gak jnji sedapp hee hee... :)
ReplyDeleteSalam tuan rumah..
ReplyDeletenampak macam sedap je.
Salam tuan rumah..
ReplyDeletenampak macam sedap je.
Salam k.Wan..
ReplyDeleteSy pulak kalau kuih lompang suka yg letak gula melaka...tp letak warna-warni mmg nampak ceria dan cantik..
tadi sy tengok tv1 rancangan Jurnal Chef,rakaman di K.bahru..ditunjukkan cara2 buat kuih tahi itik dll kuih traditional kelate..teringat entry K.Wan ttg kuih tahi itik hari tu..