Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Kaedah & Tips

Bagaimana memasang cutter di dalam loyang shortbread


Bagaimana memasang cutter di dalam loyang shortbread ?,, nampak senang tetapi bagi beginner mungkin susah juga .. barangkali ada yang mengambil masa 1 jam untuk memasangnya!  masa kak wan berkunjung ke blog seorang rakan blog ternampak rintihannya untuk memasang cutter ni,  punyalah susah katanya,,, pasang sebelah sana sebelah sini tercabut ... manalah tak geramm.. yaa mungkin ada yang mempunyai masalah yang sama so kat sini bolehlah ikuti langkah-langkah bergambar ini.  Jadi jangan di buang dulu cutter tuu...

Pasang cutter di dalam loyang


Mulakan dengan bilah pertama, masukkan ke dalam lubang cutter.


Kemudian satukan bahagian bawah bilah, terbalik ke satu belah lagi


Susun bilah mengikut tempatnya


Buat hingga habis


Lapik loyang dengan kertas minyak dan tandakan (jika puan takut terlupa arahnya - lihat penunjuk pada kertas minyak) sebelum di masukkan adunan biskut.  




Selepas membakar biskut, keluarkan cutter (letak di kedudukan yang asal).  Selepas di tuang coklat, letak kembali cutter di kedudukan asalnya (berpandukan arah pada kertas minyak, boleh di tanda dengan pen atau di koyak tepi kertas)  Adalah penting meletakkan cutter di kedudukan yang betul kerana  jika di kedudukan yang salah biskut akan pecah apabila di keluarkan.

Apabila membuat shortbread dengan topping coklat, sejukkan dahulu coklat sehingga mengeras.  Jika menyimpannya di dalam peti sejuk, keluarkan dahulu dan biarkan pada suhu bilik selama 1/2 jam.  Keluarkan bilah cutter satu persatu (semasa dalam loyang) dengan memegang bilah cutter dengan tuala kecil pada hujungnya, goyangkan sedikit bilah supaya senang di keluarkan.  Selepas semua bilah di keluarkan angkat  kedua-dua hujung kertas minyak untuk mengeluarkan biskut tadi.

P/S ;) jika ada yang nak buang gak cutter tu selepas membaca langkah2 diatas, sila lah post kak wan yeaa hee hee...

13 Comments

  1. Kakwan... kan bloger tu je yg merungut ... I dulu pun cam tu gak.... spatutnya sekali siap 100 keping... tpi mesti ada yg 'spoil'.... d sebabkan 'kelechean' memasukkan semula bilah2 tu slpas ditopping coklat... maka tahun ni I x buat pun biskut ni... walaupun sedap... ok mkin tahun depan cuba lagi kot... tq Kakwan

    ReplyDelete
  2. Bittersweetflavours@rupanya ramai gak yg give up ngan cutter ni.. hrp x jdilah nk buang cutter tu hee heee...

    ReplyDelete
  3. wa...........my darling kak wan......u inspired me to buy one la....heeeeee......dulu tak beli pun...manual jer...sbb nengok bilah2 itu mcm susah jer nak pasang...dgn tak dak assistant...fuhhh mengerikan jer.......thank u posting this.....amazingly!!!

    ReplyDelete
  4. Ayusafieza@Ayu kalu nk beli cari saiz 10" senang nk handle, bila dh expert guna cutter ni leh laa beli yg besar2 hee hee...

    ReplyDelete
  5. k wan...mungkinkah blogger yg dimaksudkan itu adalah saya??? hahahaaa perasan jap... a'way thanks sgt2 dgn info ini... akan ku cuba nnt mengikut panduan dr kak wan ni ye....

    ReplyDelete
  6. Fiza Nordin@Wahh!! pandai nyer fiza teka hee hee... dun giv up yaa..;)

    ReplyDelete
  7. salam k wan..saya org baru kat sini.sy ada beli gak bende ni,tp tak pernah guna.pasni blh try
    bestlah blog ni..sy link yer.tq

    ReplyDelete
  8. kak.....bila rujuk sini baru kita boleh pasang cutter tu, kalu tak mesti luka jari kita

    ReplyDelete
  9. Wanieyra@mmg cutter ini tajam, silap2 terluka jari.. hati2 yea waktu nk pasang tuu...

    ReplyDelete
  10. kak.....bila rujuk sini baru kita boleh pasang cutter tu, kalu tak mesti luka jari kita

    ReplyDelete
  11. k wan...mungkinkah blogger yg dimaksudkan itu adalah saya??? hahahaaa perasan jap... a'way thanks sgt2 dgn info ini... akan ku cuba nnt mengikut panduan dr kak wan ni ye....

    ReplyDelete
  12. wa...........my darling kak wan......u inspired me to buy one la....heeeeee......dulu tak beli pun...manual jer...sbb nengok bilah2 itu mcm susah jer nak pasang...dgn tak dak assistant...fuhhh mengerikan jer.......thank u posting this.....amazingly!!!

    ReplyDelete
  13. Kakwan... kan bloger tu je yg merungut ... I dulu pun cam tu gak.... spatutnya sekali siap 100 keping... tpi mesti ada yg 'spoil'.... d sebabkan 'kelechean' memasukkan semula bilah2 tu slpas ditopping coklat... maka tahun ni I x buat pun biskut ni... walaupun sedap... ok mkin tahun depan cuba lagi kot... tq Kakwan

    ReplyDelete