Membakar
Untuk
kek lapis bakar, guna ketuhar yang mempunyai fungsi gril iaitu api atas
kerana ia di masak selapis demi selapis. Panaskan ketuhar eletrik (api
atas dan bawah) selama 15minit pada suhu 150C - 160C sebelum di
gunakan. Jika kek cepat hangus, kurangkan suhunya.
Kek
lapis di bakar selapis demi selapis, oleh itu ia hanya memerlukan masa
antara 7-10 minit untu masak bagaimanapun ia bergantung pada jenis
ketuhar yang di gunakan, lagi kecil lagi cepat masaknya. Pastikan
setiap lapisan kek berwarna perang tua baru di keluarkan dari ketuhar.
Mengukus
Untuk
kek lapis yang di kukus, isikan 3/4 penuh air dalam kukusan dan
didihkan dahulu sebelum memasukkan adunan kek ke dalamnya. Kukus selama
10-15 minit. Tutup dengan aluminium foil atau kain nipis setiap kali
mengukus supaya wap air tidak menitik ke atas kek dan merosakanya.
Pastikan air kukusan di periksa selepas 1/2 jam dan jika kurang
tambahkan dengan air panas.
Panduan dan Tips
1.
Setiap lapisan yang telah masak hendaklah di padatkan dengan alat
penekan atau belakang gelas untuk menghilangkan gelembung udara yang
terperangkap yang menyebabkan permukaan lapisan kek tidak rata.
2.
Lapisan pertama kek mesti di bakar dengan api atas dan bawah manakalah
lapisan kek yang kedua dan seterusnya di bakar dengan api atas sahaja.
Api atas jangan terlalu panas kerana permukaan akan cepat hangus.
3. Permukaan lapisan kek di bakar hingga perang tua supaya lapisnya jelas kelihatan apabila di potong.
4.
Untuk mengelakkan lapisan kek menjadi kering, sapu menggunakan brush
campuran 3 sdm mentega dan 2 sdm susu pekat manis di permukaan setiap
lapisan kek yang telah masak. Bagi kek yang menggunakan ovalette tidak
perlu disapu dengan campuran ini.
5. Kek yang telah siap di bakar atau di kukus hendaklah dibiarkan sejuk dalam loyang pembakar selama 30 minit sebelum dikeluarkan. Balut dengan kertas aluminium dan simpan dalam bekas kedap udara sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk. Kek lapis tahan selama sebulan di dalam peti sejuk.
Uuuuummmm kue lapis, yang paling bagus dari seluruh dunia.
ReplyDeleteWaktu saya ke Jakarta, selalu saya sarapan kue lapis (pakai atau tampa plum) sama kopi susu.
Salam kenal
Assalamualaikumwbh Kak wan....
ReplyDeleteMestiiiii syiiibuk kan? Apapun Ayu nak wish Salam Eid and mohon maap zahir batin yer kak wan. Ada kad utk kak wan and sudi2kanlah pick up kat dapur Ayu yang kecillll tu...heeeeeeee!! Hati2 kat dapur dear...
Terima kasih for the tips!!
Gildo Kaldorana@salam kenal jugaa.. ohh kat sana buat sarapan yea.. tpi kat M'sia kuih lapis biasa di hidang ketika raya aje..
ReplyDeleteAyu Safieza@mekasih yea kasi kad raya kat kak wan nti kak wan gi ambik sambil tu ayu masak la apa yang patut sb kak wan nak ke umah ni.. buka puasa hee hee..
ReplyDeleteAskum, nak tanya kalau nak buat kek lapis keju strawberi, tak pakai filling boleh tak? gantikan dengan jem? harap puan dapat bantu saya segera....TQ
ReplyDeleteboleh,,, jem strawberi dan filing strawberi lebih kurang saja cuma jem lebih manis dan kasar...
ReplyDeleteTQ puan...Saya ni first time nak cuba buat kek lapis keju..takut tak jadi..pernah buat kek lapis biasa tapi dia jadi mcm keras..tak tau kenapa...rasanya kedai tu jual tepung tipu...tepung timbang ni kadang kala kena tipu...boleh tak saya pakai tepung pau blue key tu puan?
ReplyDeleteLagi satu puan saya nak tanya kalau kita kurangkan sukatan susu tu boleh tak? ada resepi yang nak kena pakai sampai satu tun..mcm manis sangat la..tak terjejas ke kelembapan kek tu puan?
ReplyDelete