Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Baking Techniques

Proses Penyediaan Roti dan Bun


Flow cart  proses produk berasaskan yis seperti roti dan bun
1.  Penyediaan bahan mentah
2.  Adun sehingga elastik
3.  Rehat kali pertama (sehingga doh mengembang)
4.  Pembahagian doh mengikut jenis roti/bun
5.  Rehat kali kedua (sehingga doh mengembang)
6.  Hias doh mengikut jenis
7.  Steamer doh hingga mengembang (Proofer Oven)
8.  Proses Membakar

Di rumah yang tiada proofer oven bolehlah menggunakan cara ini iaitu menggunakan oven membakar sebagai ganti proofer oven dengan meletakkan air panas di dalam bekas yang di letakkan di bawah loyang yang telah di susun dengan roti selama 8 - 10 minit untuk mempercepatkan proses pengembangan roti.  Cara ini lebih cepat dan roti menjadi lebih ringan dan gebu.

Post a Comment