Bahagian dasar dari biskut oreo dilapisi dengan adunan krim cheese dan cappuccino bahagian atas dengan krim cheese dan vanila dan di dalamnya kaya dengan coklat rice, cukup mewah dengan rasa coklat dan cappuccino....
Sentuhan terakhir dengan buah strawberi, cheese kek kelihatan menawan dan keistimewaannya terserlah...
Sentuhan terakhir dengan buah strawberi, cheese kek kelihatan menawan dan keistimewaannya terserlah...
Resipi : Cappuccino Cheesecake (Chilled)
Kelihatan ringkas tanpa apa-apa hiasan
Salam Kak Wan..
ReplyDeleteSaya dah try buat cappuccino cheese cake ni. Tapi disebabkan tiada esen cappuccino, saya gantikan dgn esen coklat.
Hasilnya bahagian coklat tu agak lembik tapi yang vanilla tu set elok jer. Naper ye?
cappuccino cheese kek, akak rasa kdungan cecair terlbih sukatan cuba recall balik apa yg tersilap di bahan2nya sb ramai dh cuba dn x der masalah.. kalu msih lmbik simpan kek semalaman nti ia akan mengeras..
ReplyDeleteSalam Kak Wan...
ReplyDeleteSaya nak tanya sikit berkenaan royal icing. Boleh tak jika jus lemon tu digantikan dengan esen limau.
Satu lagi berkenaan mousse coklat putih, perlu diletakkan dalam freezer @ fridge shj selama 4 jam.
Terima kasih.
Royal icing, jus lemon atau esen apa pon boleh diletak, utk hilangkan bau hanyir telur putih, jus lemon menghaluskan lagi tekstur icing..
ReplyDeleteMousse coklat putih perlu diletak dlm chiller(fridge saj) bukan di tempat beku (freezer) sekurang2 4 jam atau semalaman utk mendapt tekstur yg lebih pekat (krn coklat putih lambat set) tdak spt coklat hitam.. pukul semula bila hdk dgunakan..