728x90 AdSpace

Hai, Apa khabar :D
Blogger Citarasawan
tempat kakwan berkongsi tips, idea dan tempahan
Tuesday, February 24, 2015

Onde-Onde / Buah Melaka


Onde-Onde / Buah Melaka, setengah daerah memanggil dengan nama Onde-Onde (Ondeh) atau buah melaka atau di Indonesia di panggil dengan Klepon,, kuih evergreen yang sangat mudah disediakan dan di sukai sejak berzaman dulu..

Resipi onde-ondeh ada pelbagai jenis, yang tradisinya tepung pulut di adun bersama jus pandan yang menbangkitkan aroma pandan yang harum, inti dalamnya pula dari gula melaka, apabila di golek di dalam kelapa parut muda dan di gigit anda dapat menikmati rasa yang sungguh enak, kuih kenyal, lemak bersantan kelapa dan percikan gula melaka di dalam mulut.. walaaaweii :D

Bagaimanapun menggunakan tepung pulut saja kuih akan menjadi liat apabila sejuk, kebanyakkan resipi akan menambahkan sedikit tepung gandum, tepung pulut atau ubi supaya kekal lembut..
Resipi :  Onde-Onde / Buah Melaka
...
Please enable JavaScript!
Sila hidupkan Javascript!