Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Info Bahan Masakan

Sayuran - Lobak Putih dan Merah

Lobak Putih
Nama Saintifik : R Sativus longipinnatus atau White radish
Saiznya lebih besar dari lobak merah, rasanya sedikit pedas di lidah apabila di gigit tetapi bila di masak rasa tersebut akan hilang.  Dijadikan sup, stew, kuih, campuran di dalam salad dan jeruk.

Lobak Merah
Nama Saintifik: Daucus carota atau Carrot
Lobak merah boleh dimakan mentah, rasanya manis, kegunaanya pelbagai dan digunakan secara meluas sebagai bahan masakan. Ia boleh dimakan begitu saja, di jadikan jus, campuran di dalam salad, kek, kuih, sup, stew dan makanan bayi dan haiwan, juga menambah warna dan tekstur pada makanan. 


Sup lobak putih dikatakan baik untuk kesihatan buah pinggang dan juga untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.