↑ Iklan, Promosi dan peraduan dipaparkan diatas


Wednesday, October 6, 2010

Kuih Tahi Itik

....


Kuih Tahi Itik,,, tak dapat di pisahkan dari Kuih Jala Mas, ada Kuih Jala Mas maka adalah Kuih Tahi Itik... mengapa di beri nama begitu ? Kuih Jala Mas di buat dari kuning telur itik dan lebihan putih telur itik pula di jadikan kuih tahi itik.  Maksud tahi itik ialah lebihan (baki atau sisa) dari putih telur itik dari situlah namanya di ambil ... tak mengapa jika nama kuihnya jelik tetapi sedap di makan ...

Untuk kuih muih tradisional  yang banyak menggunakan kuning telur seperti Jala Mas, Buah Tanjong, Mas Sejemput dan Kuih Tahi Itik, gunakan 100 peratus telur itik kerana hasilnya lebih baik dari menggunakan telur ayam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Telah Berkata :

Ayu Safieza said...

Aiiiiyaaaak! Dari kecik sampai la Ayu duk nanye mak, bakper la nama "tahi itik"....he3...now anak Ayu lak tanya....tapi rasanya n rupanye cedaaaaapkan kak wan???

Thank u for the recipe, kat ganu, masig glamour makanan ni sbg hantaran...jala mas + kuih tahi itik....aoooouwwww.....

Mamasya said...

Salam k.Wan...
sy baru sekali mkn kuih ni sbb nak rasa.
itulah sbb namanya lain dr yg lain buat org nak tahu rupa dan rasanya..

Citarasawan said...

AyuSafieza@hee hee...dulu kwan pon tertanya2 x der nama lain ker selain tahi itik sb terbyg2 yg itik punya tu... (kat umah pula ada bela itik) haaa haa...

Citarasawan said...

Mamasya@walaikumussalam, camna pendapat mamasya okey x rasanya? klu ade lebihan putih telur itik bolehlah buat yer ...:)

Citarasawan said...

Mamasya@walaikumussalam, camna pendapat mamasya okey x rasanya? klu ade lebihan putih telur itik bolehlah buat yer ...:)

Mamasya said...

Salam k.Wan...
sy baru sekali mkn kuih ni sbb nak rasa.
itulah sbb namanya lain dr yg lain buat org nak tahu rupa dan rasanya..

Post a Comment

---------------------
Komen ↓

###

Mereka juga handal! xD

My Cyber Friends

Busan? xD

Pss.. Busan? xD

Bosan tak? jom main NyanNyan game ,klik
Play!

Mainacakes

DISLAIMER

Ehem ehem..DISCLAIMER

Sebarang penyalinan semula kedalam blog adalah dibenarkan dengan keizinan dan perlu menyatakan sumber yang diambil sebagai tanda penghargaan. Sebarang penerbitan secara bercetak untuk tujuan komersial adalah tidak dibenarkan melainkan mendapat kebenaran dari penulis.


Segala gambar dan teks yang ada didalam blog ini hasil daripada penulis blog citarasawan(kakwan) kecuali disertakan sumber yang diambil.


HakCipta Terpelihara




©Awesome'kan blog Bisnes anda di :

  ©Tempah blog bisnes anda di : .

^ Naik Atas