Jagung Rebus - Petua Merebus Jagung ishh... siapa bilang rebus jagung tak payah guna resipi,,, nak dapatkan jagung yang lembut, manis dan berkilat pun ada petuanya ...macam gambar ni (haaa..terliur tak?)
jagung yang masih panas tu, sapu dengan mentega atau marjerin dan
sedikit susu pekat manis, walaweii.. dua tiga ketul mesti habis...
Kata orang dulu-dulu, apabila rebus jagung, jangan letak garam dulu, nanti isinya bertambah liat, letak garam kemudian apabila jagung hampir empuk ,,, yang pakai gigi palsu di nasihatkan jangan makan jagung liat nanti boleh patah gigi tuu...
Kalau K1 lebih suka kukus jagung ni dari merebus supaya kemanisannya tak hilang, lagi satu bila rebus jagung tak boleh lama-lama (over cooked) nanti isinya kecut..
nyum3... sedap nyer jagung rebus =D
ReplyDelete1 kamera lomo dan 4 jelly lens utk dimenangi dalam "Splashy Moment" contest:
http://meandkbe-mylifestarthere.blogspot.com/2011/02/contest-splashy-moment-by-fiqkbe.html
muehehehe..K1.....alamatnyer, my mom n my dad...tak merasela makan jagung liat......
ReplyDeleteThanks for the tips...usually ayu merebus jagung buh terus je garam.....
AyuSafieza@haaa haa.. kalau x der yg patah gigi makan jagung rebus ayu tu mesti bkn gigi palsu tapi gigi betul.. kalau x dh lama tercabut huaakakaka..
ReplyDeleteAyu senang roger K1 yer nk jmput kenduri kawin anak 28/5/2011
AyuSafieza@haaa haa.. kalau x der yg patah gigi makan jagung rebus ayu tu mesti bkn gigi palsu tapi gigi betul.. kalau x dh lama tercabut huaakakaka..
ReplyDeleteAyu senang roger K1 yer nk jmput kenduri kawin anak 28/5/2011