Friday, July 16, 2010

Mengenai Coklat Masakan


Ramai yang mengemari coklat kerana rasanya yang enak... Banyak juga resipi di resepi citarasawan yang menggunakan coklat dalam adunan kek, biskut, pencuci mulut dan sebagainya. Coklat yang biasa di gunakan adalah coklat masakan hitam dan putih.Antara biskut bersalut coklat yang menjadi pujaaan.. hati ku hee hee..

Coklat di kategori dalam tiga jenis iaitu coklat gelap, coklat putih dan coklat susu. Kebanyakkan coklat ini boleh di dapati di pasaran tempatan terutama di kedai menjual bahan bakeri, pasaraya atau terus dari kilang memproses koko.1.  Coklat Gelap (Dark Chocolate)
Mempunyai kandungan biji koko yang paling tinggi, paling rendah 70% kandungan koko, kurang gula dan lemak sayur. Coklat gelap agak pekat, perlu di masukkan mentega koko (cocoa butter) untuk mencairkannya. Menggunakan majerin, minyak atau mentega tidak di galakan kerana mempengaruhi rasa dan bau coklat, penambahan yang berlebihan juga boleh merosakkan coklat. 

2. Coklat Putih (White Chocolate)
Coklat putih secara teknikal bukanlah coklat yang sebenarnya, ia adalah  hasil sampingan (sisa ) mentega koko yang di tambah gula, susu dan vanila atau lain-lain perisa. Coklat putih adalah dari mentega koko, jadi tidak perlu lagi di masukkan cocoa butter ketika mencairkannya. 

3. Coklat Susu (Milk Chocolate)
Coklat Bersusu adalah campuran koko, susu dan gula. Coklat jenis ini sangat di gemari kerana rasanya yang enak. 


Kaedah Mencairkan Coklat 

1. Menggunakan ketuhar (oven) 
Semasa menggunakan kaedah ini, pastikan suhu tidak terlalu tinggi kerana ia akan menyebabkan coklat menjadi hangus. 

2. Menggunakan Double Boiler
Double Boiler adalah kaedah mencairkan coklat secara di stim/wapkan, di mana periuk yang berisi coklat yang telah di potong kecil-kecil di letakkan ke atas periuk yang berisi air mendidih (sebagaimana kaedah mengukus).  Cara ini lazim di gunakan kerana lebih cepat dan selamat iaitu antara 10 - 15 minit. Bagaimanapun pastikan wap air panas tidak terpercik masuk ke dalam coklat kerana ini akan menyebabkan tekstur coklat menjadi berketul-ketul.

Sewaktu mencairkan coklat, biarkan coklat mencair di bahagian bawah nya , tutup api, angkat dan kacau walaupun masih lagi berketul ia akan cair sepenuhnya apabila di kacau.  Membiarkannya  lama di atas api akan menyebabkan coklat rosak (kelihatan berminyak dan tidak melekat di tepi periuk)

3. Menggunakan Microwave Oven 
Kaedah ini menggunakan suhu pemanasan yang sederhana antara 1-4 minit. Pencairan di lakukan hingga terbentuk permukaan berkilat pada permukaan coklat. Cairkan selama 1 minit pertama, kacau dan jika belum cair sepenuhnya tambahkan 1-2 minit lagi. Keluarkan dari microwave dan kacau hingga coklat cair sepenuhnya. Jangan sesekali menggunakan bekas dari besi ketika mencairkan coklat kerana ia menyebabkan lintasan letrik sebaliknya gunakan bekas plastik (microwave save) atau bekas kaca tahan haba. 


Kaedah Menyimpan Coklat 
Simpan di tempat yang dingin dan kering seperti di dalam kabinet. Balutkan lebihan coklat masakan dengan aluminium foil dan bungkus dengan plastik wrap sebelum di masukkan ke dalam bekas plastik kedap udara. Tidak perlu menyimpannya di dalam peti sejuk. Boleh tahan selama setahun jika di simpan dengan cara yang betul....