728x90 AdSpace

Hai, Apa khabar :D
Blogger Citarasawan
tempat kakwan berkongsi tips, idea dan tempahan
Monday, December 5, 2011

Eclairs

Eclairs,, apa bezanya dengan cream puffs / profiterole ? sebenarnya hanya perbezaan dari segi bentukknya,, cream puffs / profiterole biasanya berbentuk bulat dan eclairs pula berbentuk panjang dan lonjong,, haa macam coklat eclairs tuu..

Kedua-duanya dari adunan choux pastry, iaitu pastry ringan yang di adun dari air, mentega, tepung dan telur.  Membuat choux pastry memerlukan ratio yang betul kesemua bahan, jika terlebih tepung, pastry akan menjadi berat dan tidak pop up (mengembang) dan isinya menjadi padu.  Jika terlebih cecair pula, pastry hilang bentuknya, kulitnya menjadi tipis dan cepat hangus.


Choux pastry yang sempurna, ringan, berongga dan berlapis di dalamnya, di isi dengan whip cream, curtard cream atau ice cream, atasnya pula di hias dengan coklat cair, caramel, taburan gula ising atau sos coklat..

Resipi :  Eclairs
...
Please enable JavaScript!
Sila hidupkan Javascript!