↑ Iklan, Promosi dan peraduan dipaparkan diatas


.

Thursday, February 10, 2011

Jagung Rebus - Petua Merebus Jagung

....


Jagung Rebus - Petua Merebus Jagung  ishh... siapa bilang rebus jagung tak payah guna resipi,,, nak dapatkan jagung yang lembut, manis dan berkilat pun ada petuanya ...macam gambar ni (haaa..terliur tak?) jagung yang masih panas tu, sapu dengan mentega atau marjerin dan sedikit susu pekat manis, walaweii.. dua tiga ketul mesti habis... 


Kata orang dulu-dulu, apabila rebus jagung, jangan letak garam dulu, nanti isinya bertambah liat, letak  garam kemudian apabila jagung hampir empuk ,,, yang pakai gigi palsu di nasihatkan jangan makan  jagung liat nanti boleh patah gigi tuu...


Kalau K1 lebih suka kukus jagung ni  dari merebus supaya kemanisannya tak hilang, lagi satu bila rebus jagung tak boleh lama-lama (over cooked) nanti isinya kecut.. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Telah Berkata :

fiqkbe said...

nyum3... sedap nyer jagung rebus =D




1 kamera lomo dan 4 jelly lens utk dimenangi dalam "Splashy Moment" contest:

http://meandkbe-mylifestarthere.blogspot.com/2011/02/contest-splashy-moment-by-fiqkbe.html

Ayu Safieza said...

muehehehe..K1.....alamatnyer, my mom n my dad...tak merasela makan jagung liat......

Thanks for the tips...usually ayu merebus jagung buh terus je garam.....

Citarasawan said...

AyuSafieza@haaa haa.. kalau x der yg patah gigi makan jagung rebus ayu tu mesti bkn gigi palsu tapi gigi betul.. kalau x dh lama tercabut huaakakaka..
Ayu senang roger K1 yer nk jmput kenduri kawin anak 28/5/2011

Citarasawan said...

AyuSafieza@haaa haa.. kalau x der yg patah gigi makan jagung rebus ayu tu mesti bkn gigi palsu tapi gigi betul.. kalau x dh lama tercabut huaakakaka..
Ayu senang roger K1 yer nk jmput kenduri kawin anak 28/5/2011

Post a Comment

---------------------
Komen ↓

###

Mereka juga handal! xD

My Cyber Friends

Busan? xD

Pss.. Busan? xD

Bosan tak? jom main NyanNyan game ,klik
Play!

Mainacakes

DISLAIMER

Ehem ehem..DISCLAIMER

Sebarang penyalinan semula kedalam blog adalah dibenarkan dengan keizinan dan perlu menyatakan sumber yang diambil sebagai tanda penghargaan. Sebarang penerbitan secara bercetak untuk tujuan komersial adalah tidak dibenarkan melainkan mendapat kebenaran dari penulis.


Segala gambar dan teks yang ada didalam blog ini hasil daripada penulis blog citarasawan(kakwan) kecuali disertakan sumber yang diambil.


HakCipta Terpelihara




©Awesome'kan blog Bisnes anda di :

  ©Tempah blog bisnes anda di : .

^ Naik Atas