Capsicum, sejenis cili dalam kategori buah dan sayur, mempunyai berbagai nama mengikut jenis dan tempat asalnya. Juga dikenali sebagai chilli pepper, red, green, yellow pepper dan sweet pepper. Dalam masakan ia boleh dimakan begitu saja tanpa dimasak, dihidang mentah sebagai salad, didadu dan dihiris sebagai iringan diatas filing keju, daging atau nasi.
Selain itu ia boleh dimasak secara digoreng, dibakar atau dijadikan campuran di dalam sup dan sos.
Capsicum tidak pedas seperti cili biasa dengan warnanya yang terang
seperti kuning, hijau dan merah memberi warna yang cukup menarik kepada
masakan.
mula makan benda ni waktu beli piza jual tepi jalan. lepas tu terus suka ;)
ReplyDeletesuka sangat capsicum ni... kalau masuk dalam sayur campur.. cantik jek
ReplyDeletesuka sangat capsicum ni... kalau masuk dalam sayur campur.. cantik jek
ReplyDeletemula makan benda ni waktu beli piza jual tepi jalan. lepas tu terus suka ;)
ReplyDelete