Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Roti

Roti Lapis Daging


Roti Lapis Daging, buat lagi atas permintaan anak-anak, kali ni buat lebih sikit, potong kecil-kecil dan bakinya simpan di tempat beku di dalam peti sejuk, bila rasa nak makan panaskan saja dalam microwave oven, sesuai untuk sarapan pagi dan petang ..


22 Comments

  1. Salam perkenalan Kak wan..

    Nak tanya sikit boleh?
    macam mane nak buat coklat buatan tangan strawberry ??

    ReplyDelete
  2. Zaharah@salam, cairkan coklat masakan (double boil), biar suam, cucuk bgian bwh buah strawberry dgn lidi dan celup 1/2 kedlm coklat cair, biarkan coklat beku. utk hiasan paipkan dgn coklat putih/hitam dn tabur bhn hiasan di atasnya..

    ReplyDelete
  3. salam kakwan.

    bkn2..tp die bentuk coklat..coklat perisa strawberry.. yg zara tau juz cairkan coklat & letak kt acuan.. tp coklat perisa strawberry xtau cmne nk wat

    ReplyDelete
  4. Zaharah@choc cair mesti melalui proses tempering dulu lps tu msuk 1/2 adunan choc kedlm acuan, biar beku dahulu baru masuk filing strawberry (cri kat kdai bekalan bkery)lpas tu tutup dgn adunan coklat hingga penuh, bekukan.. choc cair yg tdk ditemper dulu akn lmbt mengering dan mudah melekit hrp membantu ...

    ReplyDelete
  5. ha filing strawberry la yg zara xtau nk wat.. ade jual dh siap eh?

    boleh x kalau zara bawah tu gune coklat, lpas beku zara buat gune white coklat pastu tmbah perisa strawberry (perisa cecair strawberry)kt white coklat..
    boleh x gitu??
    sori yerk banyak tanya

    ReplyDelete
  6. Zaharah@boleh gak guna cara tu tapi bila gigit x jumpelah filing strawberry kat dlmnyer.. but okeylah asalkan ada rasa strawberry hee hee :)

    ReplyDelete
  7. oo yeke..
    filling tu ade jual ek dh siap? kalo nak sendiri kak wan tau x?
    zara filling streawberry ke oren ke tu yg xtau??
    kalo tau leh x share2?
    dh tnye byk blog tp ade yg xmo bg tau la..huhuuuu

    ReplyDelete
  8. Zaharah@akak biasa guna dried strawberry utk filing coklat atau ready made jam/filling, klu zaharah nk buat sdri msk strawberry spt membuat jem dn pipekan kedlm coklat atau cmpur dgn marshmallow.. slmt mencuba..

    ReplyDelete
  9. Ooo mcm itu ka..
    ok2..thanks kak wan x lokek ilmu..
    bes :)

    ReplyDelete
  10. Salam..
    kakwan lupe pulak..
    lg satu nak tanya kalau zara nak buat coklat ni utk zara tahan tak ek dari cair..

    zara guna compound coklat

    ReplyDelete
  11. Zaharah@pastikan coklat ditemper dulu (sejukan secara manual secara kaup balik, biasa atas batu marmar (paling baik).. coklat akn cair/lembut jka tdk dtemper dgn betul.. slmt berjaya :) zara boleh rujuk dblog coklat mengenai tempering..

    ReplyDelete
  12. oo kena sejuk kan kat suhu bilik dulu baru peti ais ni..

    boleh suggest kan blog utk tempering?? zara cari xde orang nak ajarkan cara nak tempring coklat dengan betul..

    ReplyDelete
  13. Zaharah@boleh ke blog Mas des Fontaine Homemade chocolate atau chef amer dn bertanya pd yg pakar chocolate, K1 hnya tau sdt sja ttg coklat itupun krn byk membaca dn mencari info d internet,, slmt mencuba..

    ReplyDelete
  14. oo ok..
    time kasih kak wan kerana membantu :)

    ReplyDelete
  15. Salam kak wan.. maff menggangu lagi..
    nak tanye buat resepi agar2 nak tau kuantiti air dan gula..
    sy nak buat utk mjlis tung sy..
    harap kak wan dpt membantu

    ReplyDelete
  16. Zaharah@Basic agar2 25gm agar2 serbuk,1500ml air,250gm gula jika tambah susu/santan krgkan sukatan air tapi total cecair (air+susu+santan) mesti 1500ml gandakan kuantiti jka nk buat utk majlis yg besar..

    ReplyDelete
  17. agar2 tali krg 150ml air setiap sukatan basic..

    ReplyDelete
  18. mksud nyer 25gm agar2, 1350ml,
    gula same la eh?

    thanks kak wan membantu..

    ReplyDelete
  19. Salam kak wan.. maff menggangu lagi..
    nak tanye buat resepi agar2 nak tau kuantiti air dan gula..
    sy nak buat utk mjlis tung sy..
    harap kak wan dpt membantu

    ReplyDelete
  20. Salam perkenalan Kak wan..

    Nak tanya sikit boleh?
    macam mane nak buat coklat buatan tangan strawberry ??

    ReplyDelete