728x90 AdSpace

Hai, Apa khabar :D
Blogger Citarasawan
tempat kakwan berkongsi tips, idea dan tempahan
Friday, January 21, 2011

Gobak


Gobak kuih warisan silam,, pernah makan tak ? tak pernah,,, K1 pun hee hee ...  ini pertama kali buat dan rasa kuih gobak,  kebetulan sagu rumbia diberi oleh saudara yang dibawa balik dari Padang, Indonesia jika kat Malaysia mungkin ada kot di Sabah dan Serawak ...


Gobak sangat enak kerana rasanya yang lemak,,, rasa sagu yang diadun dengan parutan kelapa muda sesuai digandingkan dengan secawan kopi ... ermm jangan lihat pada rupanya,, cuba dulu .. K1 pun tak percaya gobak dulunya makanan "orang susah" sewaktu perang Jepun begitu enak sekali ...

Sagu rumbia rasanya lebih enak dari sagu mata ikan, butirannya lebih kasar dan muai jadi perlu banyak air ketika merenjisnya... macam biasa, K1 gunakan cara shortcut, campurkan air dan masak terus tanpa merenjisnya, cara ini menjimatkan masa dan tenaga haa haa ...
Resipi :  Gobak 
...
Please enable JavaScript!
Sila hidupkan Javascript!