Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Contact Form

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Related Posts

×
ticker[recent/5]
Baking Techniques

Kaedah Memkrim / Creaming Method

Image from Scrumptiour Photography

Kaedah Menkrim / Creaming Method adalah salah satu kaedah yang digunakan  dalam pembuatan kek atau biskut.  Kaedah ini adalah dengan memukul bahan-bahan seperti lemak (mentega / shortening) dan gula terlebih dahulu sehingga kembang dan warnanya bertukar menjadi pucat kemudian di ikuti dengan telur satu persatu dan bahan-bahan yang lain.

Kaedah ini menjadikan kek lembut dan gebu, manakala untuk biskut, gula, lemak dan telur tidak dipukul terlalu kembang, cukup sekadar bercampur sahaja.

Kakwan :) mesti baca - kenali istilah masakan

4 Comments

  1. Salam k.Wan

    T.kasih kongsi tip baking.

    ReplyDelete
  2. salam Kak wan..apa khabar?...thanks for sharing!...suka baca n3 kat blog kak wan ni...:)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Kak Wan, saya suka blok kak wan ni, macam-macam ada....terima kasih kerana berkongsi banyak tips di sini...

    ReplyDelete