728x90 AdSpace

Hai, Apa khabar :D
Blogger Citarasawan
tempat kakwan berkongsi tips, idea dan tempahan
Thursday, October 21, 2010

Kuih Lompang


Kuih Lompang, seperti juga kuih kaswi enak di jadikan sarapan pagi atau hidangan sampingan di waktu santai.. kuih lompang menggunakan campuran tepung beras,tepung ubi dan gula pasir dan biasanya di buat dengan pelbagai warna seperti hijau (pandan) yang dicampur dengan pes pandan atau merah (rose) yang dicampur dengan esen rose, atau warna-warna lain yang menjadi kegemaran.  Kuih lompang juga di hidang bersama kelapa parut muda.

Setengah resipi menggunakan gula merah,gula melaka atau pewarna coklat tetapi itu bukan pilihan kak wan (coz i am colourrful person, who loves colourful things even f4 my kuih ahakss! ) tambahan pula hasilnya nanti kuih lompang akan kelihatan sama dengan kuih kaswi yang berwarna coklat.    Walaupun begitu, terpulang bagaimana puan mau kuih itu kelihatan yang penting rasanya sedap dan cantik di hidang ...

Aahaa.. jangan makan dulu.. belum taruk kelapa parut lagi ...

...
Please enable JavaScript!
Sila hidupkan Javascript!